Lekker slapen…

Lekker slapen…

Veel jongeren hebben moeite met in slaap vallen ’s avonds in bed. Luister deze audio om je te helpen ontspannen en in slaap te vallen. Zorg ervoor dat het geluid zo zacht mogelijk staat, zodat je niet wakker wordt van mijn stem als je eenmaal in slaap gevallen bent.
Ik raad je aan om deze audio in ieder geval een week lang iedere avond te gebruiken, zodat je lichaam er aan gaat wennen waardoor het in slaap vallen na verloop van tijd makkelijker zal gaan.

KLIK HIER om de audio te starten


Moeite met in slaap vallen, kan een probleem op zich zijn. Laat me beginnen met zeggen dat ik geen slaap-expert ben, maar ik weet wel veel van spanning en ontspanning waardoor ik hier toch het een ander over wil delen met je.

Veel mensen in mijn praktijk zijn echte piekeraars en de gemiddelde piekeraar heeft heel veel moeite met in slaap komen. Zo lang je hoofd nog overuren draait, is het vrijwel onmogelijk om te ontspannen. Zeker wanneer de piekers gaan over de dingen waar je je zorgen om maakt.
Je lichaam kan niet altijd goed onderscheid maken in wat er werkelijk gebeurt of wat jij je ligt voor te stellen of te herinneren. Als jij in je bed ligt na te denken over iets wat je hebt meegemaakt of wat je nog te gebeuren staat, heb je daar vaak ook een ‘beleving’ bij. Mensen die zich zorgen maken, kunnen soms hele scenario’s in hun hoofd af laten spelen over gebeurtenissen. Als dat vervelende situaties zijn, zal jou lichaam er op reageren alsof het zich nu daadwerkelijk afspeelt. Dat zorgt ervoor dat je hart sneller kan gaan kloppen en je lichaam stofjes als adrenaline aanmaakt. Die activatie van je lichaam maakt het onmogelijk om in slaap te vallen en als je lichaam gespannen is, is de kans groot dat hiermee je piekergedachten alleen maar erger worden. Je beland dus in een soort loopje waarin je lijf en je hoofd, alleen maar actiever worden, in plaat van ontspannen om in slaap te kunnen vallen. Als je dit herkent raad ik je het volgende aan…

Maak een voor jou fijn en uitgebreid avondritueel en voer dat in ieder geval een week uit. Jouw lijf heeft het nodig om nieuwe gewoontes aan te leren.
Voor je aan je avondritueel begint, kijk je wat je morgen op je planning hebt zodat je weet waar je aan toe bent en zet je het geluid van je telefoon uit.

Op het moment dat je besluit naar bed te gaan, neem jij je bewust voor om vanaf dan alles wat bedacht moet worden voor morgen te bewaren. Je spreekt met jezelf af, dat jij je nu instelt op lekker gaan slapen en problemen morgen weer oplost.

Maak je eigen, fijne avondritueel

Zorg dat er een rustige overgang is van je besluit om naar bed te gaan en het daadwerkelijk in bed liggen. Misschien vind je het fijn om te douchen. Douchen is een perfecte activiteit om alles van de afgelopen dag van je af te spoelen en door het doucheputje te laten verdwijnen. Het kan helpen om je dit letterlijk voor te stellen. Het warme water van de douche kan je helpen te ontspannen, net zoals het ruiken van de fijne geur van je doucheschuim of zeep.

Nu heb ik slecht nieuws voor je, want eenmaal in bed gebruik je geen scherm meer. Geen tv, geen tablet en geen mobiel. Het licht dat van een scherm komt, wordt door je hersenen geassocieerd met daglicht en voorkomt daardoor de aanmaak van melatonine die je nodig hebt om in slaap te vallen.
Er zijn genoeg alternatieven voor een scherm als je eenmaal in bed extra schakeltijd nodig hebt. Het beste alternatief is het lezen van een boek. Geen stripboek, geen ingewikkeld studieboek maar een leesboek. Hierdoor raak je even in het verhaal de hoofdpersoon van je boek en kom je echt los van je eigen dagelijkse dingen. Vooral jongeren zijn meestal niet enthousiast over het lezen van een boek. Misschien past een luisterboek bij je of anders mag luisteren naar muziek ook. Maak er even helemaal jouw momentje van. Misschien neem je lekker een grote beker thee mee naar bed. De bedoeling van dit moment is onder andere dat je een fijne associatie met naar bed gaan krijgt.

Uiteindelijk is dan toch het moment daar dat je gaat slapen. Als je je dag hebt afgesloten, ontspannen bent geraakt door het douchen en het verhaal dat je net gelezen of geluisterd hebt, voel je misschien vanzelf dat je slaperig bent geworden.
Als dat niet zo is, zet je de audio aan die bij dit artikel hoort.