De gouden tip bij het maken van lastige keuzes.

De gouden tip bij het maken van lastige keuzes.

Ken je dat? Je wilt een besluit nemen over iets, maar je blijft maar wikken en wegen… Je hebt alle ‘voors’ en ’tegens’ al zoveel keer bedacht, maar je weet gewoon niet echt zeker waar je nou goed aan doet… … Wat nou het beste is… … Inmiddels blijft het je maar bezighouden en dat piekeren kost super veel energie, maar levert je niks op! Je gedachten draaien in rondjes. 

Soms kunnen we met ons verstand gewoon niet bedenken wat het beste is. Soms is het nuttig om te kiezen voor wat het beste voelt. Of in ieder geval de informatie vanuit wat je gevoel je zegt, mee te nemen in je afweging. Maar luisteren naar ons gevoel is voor ons ‘verstandige mensen’, niet onze natuur. Vaak weten we helemaal niet wat we ergens over voelen omdat al onze aandacht naar verstandige gedachten gaan. Naar rationele argumenten. 

Persoonlijk ben ik dol op ‘zweverige dingen’, maar ik hecht wel veel waarde aan of ik ergens ook praktisch iets mee kan. De volgende oefening bevat precies die twee elementen. Dus mocht jij ergens over twijfelen, maak dan gebruik van de oefening die ik hier met je deel:

* Zet twee dezelfde stoelen naast elkaar, eetkamerstoelen bijvoorbeeld. De ene stoel staat voor de ene optie waar je voor zou kunnen kiezen, de andere stoel voor de andere optie. Stel voor jezelf vast voor welk besluit, welke stoel staat. Je hebt nu beide stoelen ‘gelabeld’ zoals dat heet. 

* Nu ga je op één van de stoelen zitten en ervaart hoe het is als je dit besluit genomen hebt. Ervaar wat je voelt in je lichaam, merk de gedachtes op die in je hoofd opkomen, voel hoe het is om dit besluit genomen te hebben. Je hoeft niks te vinden van wat je ervaart of denkt, je bent zonder oordeel, nieuwsgierig naar de informatie. 

Soms ligt je antwoord niet in logica of verstand, maar kun je wel voelen en ervaren wat nu het beste is.

* Ga nu weer staan en neem even een paar tellen om weer ‘neutraal’ te zijn over je keuze. Laat je gedachten los over alles wat je op die ene stoel waargenomen hebt.

* Nu doe je precies hetzelfde bij de tweede stoel. Ga zitten en stel je voor hoe het is om dit besluit genomen te hebben. Word je bewust van hoe dit is, wat voel je in je lichaam en welke gedachten komen er nu op. Zonder oordeel, nieuwsgierig naar de informatie. Hoe voelt het om dit te besluiten?

De oefening is nu af. Je mag weer gaan staan en kunt de informatie over wat het beste ‘voelt’ meenemen in het maken van je weloverwogen beslissing! 


Doe je voordeel met deze super waardevolle oefening. Niet moeilijk, maar enorm verhelderend!

En net als in het werken met de paarden, soms ligt je antwoord niet in logica of verstand, maar kun je wel ervaren wat nu het beste is.