Controle over je controle-behoefte?!

Controle over je controle-behoefte?!

Vandaag vier ik dat Nanu (paard) z’n wintervacht kwijt is! Wat een worsteling is het loslaten van zijn haren ieder voorjaar weer voor hem. Weken en weken verliest hij dikke plukken dof haar, z’n vacht ziet er ‘mat’ en ongezond uit, op sommige plekken krijgt hij zelfs kale plekken. Ieder jaar twijfel ik of ik niet toch de dierenarts moet laten komen. Het duurt lang, hij heeft veel minder energie en ik vraag me af of hij toch niet ook iets anders onder de leden heeft. Het blijkt ieder jaar puur het verharen te zijn. Loslaten is niet echt zijn ding, lijkt het…

Het doet me denken aan degene die ik spreek over oververmoeidheidsklachten. En vooral diegene die eerder last van Burn Out gehad hebben. Het krampachtig vasthouden, controle houden, overzicht willen en de wens om ‘grip’ te hebben. Deze vrouwen zijn slimme vrouwen met zelfreflectie, die weten dat ze dit doen. Wat ze ook weten is dat ze niet willen loslaten, want dan loopt alles in het honderd. Dus zitten ze vast tussen overal grip en overzicht op willen houden en de toenemende vermoeidheidsklachten. De vermoeidheid neemt toe en daarmee de behoefte aan controle ook. Je snapt waar dit heen leidt…

Ohw! En ik vergeet nog te vertellen dat ze dit ontzettend stom van zichzelf vinden! Want iedereen weet dat het goed is om sommige dingen los te laten en er op te vertrouwen dat… Tel deze zelfveroordeling bij het gevoel klem te zitten in iets wat mega veel energie kost op en tel uit je verlies.

Als jij je aangesproken voelt door de bovenstaande alinea, wil ik met dit artikel je zelfveroordeling wegnemen. Het is namelijk super logisch! Alles wat je doet en zeker hardnekkige patronen, hebben je ooit gediend. Anders had je ze nooit eigen gemaakt. Er was een tijd in je leven waar je er echt iets aan had om dingen op deze manier te doen. Eigenlijk is het een soort van ‘de leiding nemen over’. Het leverde je iets waardevols op. Gewoontes en patronen ontstaan pas nadat je ze langere tijd uitgevoerd hebt. Dat had je niet gedaan als je er in het begin niets aan gehad had. Daar komt bij dat het goed is om te weten dat jij hier ontzettend goed in bent! Dat is niet flauw bedoeld, dat is serieus waar. Het is in verschillende situaties heel nuttig om het overzicht te hebben, de regie te houden of de leiding te nemen. Jij bent daar bijzonder goed in, want je doet de hele dag niets anders!

En precies doordat je dit de hele dag, iedere dag en overal doet, word je er zo doodmoe van. Je zet deze kwaliteit (want dat is het in oorsprong) niet meer gericht of doelbewust in, maar altijd en overal. Eigenlijk ben je de controle over het houden van controle kwijt. Een soort ongecontroleerde controle-drift.

Je bent de controle over het houden van controle kwijt.

Wanneer ‘loslaten’ niks voor jou is, is meer controle over jouw behoefte aan controle dat misschien wel. Als het voelt alsof loslaten een synoniem is voor complete chaos, begin dan met te bedenken op welke dingen je in mindere mate controle zou kunnen hebben. Want altijd alles en overal ‘bestieren’ is qua energie simpelweg niet te doen.

Nanu is het dit jaar weer gelukt. Hij heeft zijn winterjas losgelaten. Hoe nuttig hij ook was afgelopen winter, de komende maanden heeft hij hem niet nodig. En als het kouder wordt? Dan maakt hij gewoon weer een dikkere vacht aan. Dat kan hij prima!

Wil je zelf effectiever aan de slag met je behoefte aan controle?

Je bent van harte welkom om dat te oefenen met 2 x 600 kilo paard.